دراسة تأثير السمك على الصفات البصرية اللاخطية لزيت الفلفل الاحمر وزيت الفلفل الاسود

Authors

  • جاسب عبد الحسين مشاري قسم الفيزياء / كلية التربية للعلوم الصرفة / جامعة البصرة
  • اسراء طالب عبد علي قسم الفيزياء / كلية التربية للعلوم الصرفة / جامعة البصرة

Keywords:

paprika oil and pepper oil, nonlinear optical properties, rings pattern, sample thickness

Abstract

       In this article the optical nonlinear propreties in paprika oil and pepper oil are studied using two visible laser beams a two wavelengths 532 nm and 473 nm via diffraction ring patterns. Both total change in refractive index, ∆n, and nonlinear refractive index , n2 ,has changed against samples thicknesses. The outer most ring diameter in each pattern has change a lot. It appear to us that thermal nonlinear refractive in negative. The increase of samples thicknesses and the decrease of input power reduce ∆n and n2.                         تم في هذا البحث دراسة الصفات البصرية اللاخطية في مادتي زيت الفلفل الاحمر وزيت الفلفل الاسود عمليا باستعمال حزمتي ليزر مرئيتان بالطول الموجي 532 nm و473nm  بطريقة نماذج حلقات الحيود . بدأ واضحا تأثر كل من التغير في معامل الانكسار ,∆n, ومعامل الانكسار اللاخطي,  , n2  بتغير سمك العينتين . كما تأثر كثيرا قطر الحلقة الخارجية في كل انموذج حيود. بدا لنا ان معامل الانكسار اللاخطي الحراري ذي طبيعة سالبة. ان زيادة السمك ونقصان قدرة الدخل تؤدي الى تناقص كل من . n2, ∆n                                             

Downloads

Published

2019-04-23

Issue

Section

Articles

How to Cite

دراسة تأثير السمك على الصفات البصرية اللاخطية لزيت الفلفل الاحمر وزيت الفلفل الاسود. (2019). University of Thi-Qar Journal of Science, 6(2), 47-51. https://jsci.utq.edu.iq/index.php/main/article/view/56